KUR’ANLA İLGİLİ BİR İBRET MEKTUBU Prof. Dr. Yaşar Nuri ÖZTÜRK(*) Mektup, ekleri ile birlikte, hukukçu-yazar Selami Çekmegil tarafından Ankara’dan gönderilmiş. Önce mektubun ibretli cümlelerini görelim: “…Kur’an mealleri konusunda iki eleştiri yazısı yazdım. Bunları din adına yapılan yanlışlardan çok zarar gören Müslüman halkımıza duyurmak için, İstanbul’da yayınlanan Beklenen Vakit gazetesine verdim. Birinci yazım aynen, senden ve senin mealinden bahseden ikinci yazımsa sansürlenerek yayınlandı. Böylece kompozisyonu da bozulmuş cümleleri de görmeniz için, ilişikte sunuyorum. İmkân bulursam, sansürsüz olarak yayınlanacak başka bir yayın organında yayınlayacağım…”
Kültürü ve dürüstlüğü kadar imanı ve Kur’an’a bağlılığıyla da bir değer olan Çekmegil, “dinci” bir gazetenin sansürleyerek yayınladığı yazılardan Türkçe Mealler konusunu ele alıp bazı eleştiriler yapıyor. Bu arada, özellikle bazı meallerin, her nedense, bazı Kur’ansal kelime ve deyimleri tamamen ters anlamlara gelecek kelimelerle “tercüme” yönüne gittiklerini vurguluyor, örnek olarak da şu anda Türkiye Diyanet Vakfı tarafından basılıp dağıtılan Meal’i gösteriyor. Çekmegil’in “bu hatalara düşmeyen Meal” diye örnek gösterdiği eser ise bizim, Parantezsiz Meal adıyla üç ay önce basılan mealimizdir. Çekmegil’in sansüre uğratılarak çıkarılan cümleleri, işte bu Parantezsiz Meal ile bize ilişkin satırlardan oluşuyor.
Kur’an’ın dini adına yazıp çizen insanların Kur’an’dan rahatsız olmaları, ürpertecek kadar ibret vericidir. Ele aldığımız mektup bu ibreti belgeleyen bir nitelik taşıdığından bazı noktalara dikkat çekmek istiyoruz:
Birinci nokta: Çekmegil’in, hatalara özellikle örnek gösterdiği Meal, Râbıta teşkilatı tarafından tercüme ettirilip yayınlanmış, daha sonra, Suudî Arabistan Kralı Fahd bin Abdülaziz tarafından bastırılıp dağıtılmış (bu baskıdan üç nüsha da bize gönderilmiş) tır. Bir yılı aşkın bir süreden beri basım ve yayımı, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan bu Meal’de bizi, Kur’an dininin mensubu olarak rahatsız eden çok korkunç bir şey vardır ki, Çekmegil de yazısında ona ıstırap duyarak dikkat çekmiştir. O, şudur: Bu Meal, Nisa suresi 16. ayetle Nur suresi 2.ayetin altına parantez içi ilaveler yaparak, örf dinine Yahudilik’ten geçmiş bulunan recm (zina eden evlileri taşla kafalarını ezerek öldürme) cezasını Kur’an’ın dinine yamatmıştır. Bundan daha korkuncu, zina edenlere verilecek cezayı düzenleyen ayetlerden biri olan Nisa 16.ayetin, Peygamberimiz tarafından neshedildiği’nin yani yürürlükten kaldırıldığının ve yerine “recm” cezasının getirildiğinin yine parantez içinde söylenmesidir. Hz. Peygamber’i, Allah’tan aldığı vahyi hükümden düşürmenin faili olarak gösteren bu “parantez içi ilave”, Allah elçisini şirk âleti yapmaktan başka hiçbir anlam taşımaz. Böyle bir şeyi, hem de Kur’an meali içinde ifadeye koymanın dehşet ve felaketinden Allah’a sığınırız. İkinci nokta: Çeşitli İsrailiyât oyunlarıyla İslam’ı dejenere ederek recmi Allah’ın dinine bulaştıranların nasıl bir zulüm sergilediklerini detayları ve kanıtlarıyla görmek isteyenlere, Türkçe kaynak olarak, Prof. Dr. Süleyman Ateş’in Tefsiri ile benim Kur’an’daki İslam adlı eserimi öneriyorum. Recm sokuşturmasının dinimizin başına açtığı belalar ve bu yalanın nasıl tezgâhlandığı, o eserlerde genişçe anlatılmıştır.
Üçüncü nokta: Çekmegil’in kişiliğinden tüm halkımıza bir gerçeği hatırlatmak istiyorum: Parantezsiz Meal ile ilgili satırların “klik dincisi” bir gazete tarafından sansür edilmesine kızmayın. Allah’ın en şaşırtıcı tecellilerinden biri de “kahrın içinden lütuf çıkarma”sıdır. Sansürlenen birkaç satır bizim mealimizin birkaç kişi tarafından okunmasını engelleyen bir kahırdır ama Cenabı Hak dilerse o kahrın içinden bir lütuf çıkarır ve Parantezsiz Meal’i binlerce, yüzbinlerce insana okutur.
Sevgili Selami Bey! Biz, bu tür kahırlardan zuhur eden lütuf ve tecellilere alıştık. İnanıyor ve biliyoruz ki “onlar, Allah’ın nuruna ağızlarıyla söndürmek istiyorlar ama Allah, nurunu tamamlayacaktır. İnkârcılar, şirke batmışlar, istemeseler de bu böyle olacaktır.”(Kur’an; Tevbe, 32; Saff, 8).
(*) Hocamızın Tevhid Mücadelesi, Yeni boyut yayınları, İst. 1994 kitabından alıntıdır...
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |